Το μανιφέστο του Μεταφουτουρισμού

100 χρόνια μετά τη δημοσίευση στην Le Figaro στις 20 Φεβρουαρίου 1009 του Μανιφέστου του Φουτουρισμού του Filippo Tommaso Marinetti, ο Franco Berardi (Bifo) κι η παρέα του γράφουν το Μανιφέστο του Μεταφουτουρισμού [Μετάφραση Μωυσής Μπουντουρίδης http://mazemata.blogspot.com/2009/02/blog-post_11.html]:

1. Θέλουμε να τραγουδήσουμε τον κίνδυνο του έρωτα, την καθημερινή δημιουργία μιας γλυκιάς ενέργειας που ποτέ δεν σκορπά.

2. Η ειρωνεία, η τρυφερότητα κι η εξέγερση θα είναι τα ουσιαστικά στοιχεία της ποίησής μας.

3. Η ιδεολογία κι η διαφήμιση έχουν εξυμνήσει τη μόνιμη κινητοποίηση της παραγωγικής και της νευρώδους ενέργειας της ανθρωπότητας για το κέρδος και τον πόλεμο, αλλά εμείς θέλουμε να εξυμνήσουμε την αβρότητα, τη νωχέλεια και την έκσταση, την
αυτοσυγκράτηση των αναγκών μας και την ευχαρίστηση των αισθήσεων.

4. Δηλώνουμε ότι το μεγαλείο του κόσμου έχει εμπλουτιστεί με μια νέα ομορφιά: την ομορφιά της αυτονομίας. Όλοι έχουν το ρυθμό τους και κανένας δεν πρέπει να αναγκάζεται να βαδίζει με ομοιόμορφο βήμα. Τα αυτοκίνητα έχουν χάσει τη γοητεία της σπανιότητας και, πάνω απ' όλα, δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο, για το οποίο είχαν εφευρεθεί. Η ταχύτητα έχει επιβραδυνθεί. Τα αυτοκίνητα έγιναν ακίνητα σαν ανόητες χελώνες μέσα στην κυκλοφοριακή κίνηση της πόλης.

5. Θέλουμε να τραγουδήσουμε τον άντρα και τη γυναίκα, που θωπεύονται για να γνωρισθούν καλύτερα μεταξύ τους και για να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο.

6. Ο ποιητής πρέπει να προσφέρει την έμπνευση για οίστρο κι ασωτία για να αυξήσει τη δύναμη της συλλογικής νόησης και να ελαττώσει το χρόνο της μισθωτής εργασίας.

7. Δεν υπάρχει κάλλος παρά μέσα στην αυτονομία. Κανένα έργο που δεν εκφράζει τη νοημοσύνη του δυνατού δεν μπορεί να είναι αριστούργημα. Η ποίηση είναι μια γέφυρα που ρίχνεται πάνω στην άβυσσο του τίποτε για να επιτρέψει την κοινή μοιρασιά των ποικίλων φαντασιών και για να απελευθερώσει την ενικότητα.

8. Βρισκόμαστε στο απώτατο ακρωτήρι των αιώνων. Οφείλουμε απολύτως να κοιτάμε πίσω μας για να θυμόμαστε την άβυσσο της βίας και του τρόμου, τις οποίες η στρατιωτική επιθετικότητα κι η εθνικιστική άγνοια κατόρθωσαν να υποδαυλίζουν κάθε στιγμή. Ζούμε για πολύ καιρό μέσα στην θρησκεία του στάσιμου χρόνου. Η πανταχού παρούσα αιώνια ταχύτητα είναι ήδη πίσω μας, στο Ίντερνετ, και γι' αυτό μπορούμε τώρα να την ξεχάσουμε για να βρούμε το δικό μας ξεχωριστό ρυθμό.

9. Θέλουμε να γελοιοποιήσουμε τους βλάκες που υποστηρίζουν το λόγο του πόλεμου: τους φανατικούς των ανταγωνισμών, τους φανατικούς του γενειοφόρου θεού που προτρέπει τις σφαγές, τους τρομοκρατημένους φανατικούς από την αφοπλιστική θηλυκότητα που υπάρχει σ' όλους μας.

10. Απαιτούμε να γίνει η τέχνη δύναμη αλλαγής μέσα στη ζωή, απαιτούμε να καταργήσουμε το διαχωρισμό μεταξύ ποίησης και μαζικής επικοινωνίας, απαιτούμε να λυτρώσουμε τα μήντια από την εξουσία των έμπορων για να τα ξαναδώσουμε στους ειδήμονες και τους ποιητές.

11. Θα τραγουδήσουμε για το πλήθος των ανθρώπων που μπορούν επιτέλους να απελευθερωθούν από το ζυγό της έμμισθης εργασίας, θα τραγουδήσουμε για την αλληλεγγύη και για τον ξεσηκωμό κατά της εκμετάλλευσης. Θα τραγουδήσουμε για το άπειρο δίκτυο της γνώσης και της επινόησης, για την άυλη τεχνολογία που μας απελευθερώνει από τον φυσικό μόχθο. Θα τραγουδήσουμε για το επαναστατημένο κογκνεταριάτο (το προλεταριάτο της γνωσιακής εργασίας) που μας συνδέει με το ίδιο το σώμα. Θα τραγουδήσουμε για το άπειρο του παρόντος και δεν θα έχουμε πια ανάγκη του μέλλοντος.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ti tromaktiko paralirima. Ihnos dynamis na apoktousan aftoi oi anthrwpoi tha imastan oloi se stratopeda sygentrwsis. Sta sovara to anevases afto twra i gia na mas deixeis oti o dromos gia to fasismo einai strwmenos me kales protheseis?

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι ρε φίλε ανώνυμε, συμφωνώ μαζί σου 100%.
Άσε που μπορεί να μας σφάξουν με τα κονσερβοκούτια! Ή να σπάσουν το μαγαζί μας, το αυτοκίνητό μας, να μας χαλάσουν τη διασκέδαση, τα ψώνια και άλλα τέτοια "επαναστστικά".
Μπρρρρρρρρρρρρρρρρ. Τρέμω από φόβο...

ο λένιν και το κασκόλ του κογκνεταριάτου είπε...

«5. Θέλουμε να τραγουδήσουμε τον άντρα και τη γυναίκα, που θωπεύονται για να γνωρισθούν καλύτερα μεταξύ τους και για να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο».

Μάλλον ντρέπονται να πούνε: «Θέλουμε σεξ!»

Μηδενικά του κερατά είπε...

Το μανιφέστο αυτό είναι τρομαχτικά, μα τρομαχτικά, ηλίθιο!

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι καθαρά βλάκες και απίστευτα ατάλαντοι.

Ούτε μπέμπης του δημοτικού δεν θα έγραφε τέτοιες βαρύγδουπες κοινοτοπίες.

Είναι ντροπή να επικαλούνται τέτοια μηδενικά την οποιαδήποτε σχέση μ' ένα ρεύμα, το Φουτουρισμό, που όποιες αντιρρήσεις κι αν έχει κανείς, στην εποχή του κίνησε καταστάσεις πριν ξεπέσει στο φασισμό.

Τρομάζω και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάποιοι να βρούνε έστω και μισό νανογραμμάριο επαναστατικότητας σ' αυτές τις πλαδαρές δήθεν ποιητικοεξεγερμένες μπούρδες.

Bifo και Mafi, ο ηλίθιος κι ο πανηλίθιος γαμμώτο!

Μπλιάάάάχχχ!!!

ftou ka pro είπε...

Θεέ μου-των μεταφουρουριστών-, τι μαλακία είναι αυτή που αντικρύζουμε. Ρε Μιχαλη που στο διάλο την βρήκες αυτήν την μπουρδα.
Ακόμη γελάμε.
Επανάσταση σκασμένοι στα γέλια πως θα κανουμε ορεεεεεεεεεε

τριγωνα κάλαντα είπε...

ο Μπίφο κι ο Μπάφο, δίνουν ρέστα. από τα πιο καλά ανέκδοτα. Κυκλοφορήστε το για να γελάσει κι ο κάθε πικραμένος, γιατί έχουν ζορίσει τα πράγματα κι είναι πολλοί.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Κι ο ανώνυμος των 10:48,που μάλλον του άρεσε, φοβερά λεπτή είρωνία. Μιλάμε για φωστήρα.
Μπράβο ανώνυμε μας κόλλησες στον τοίχο. Πάω τώρα να φυλάξω το μαγαζάκι μου μην κι έρθει ο Μπάφο και μου το σπάσει.

Καγκελαριάτο είπε...

Ρε σεις μπας κι ο Μπίφο το παθε από το πολύ ... Μπάφο;

:-) :-))

Τσίτσο το λιμάνι φεύγει!

Ανώνυμος είπε...

Franco Berardi Bifo is a contemporary writer, media-theorist and media-activist. He founded the magazine A/traverso (1975-1981) and was part of the staff of Radio Alice, the first free pirate radio station in Italy (1976-1978). Like others Involved in the political movement of Autonomia in Italy during the 1970's, he fled to Paris, where he worked with Felix Guattari in the field of schizoanalysis. During the 1980's he contributed to the magazines Semiotexte (New York), Chimerees (Paris), Metropoli (Rome) and Musica 80 (Milan). In the 1990's he published Mutazione e Ciberpunk (Genoa, 1993), Cibernauti (Rome, 1994), and Felix (Rome, 2001). He is currently collaborating on the magazine Derive Approdi as well as teaching social history of communication at the Accademia di belle Arti in Milan.
He is the co-founder of the e-zine rekombinant.org and the telestreet phenomenon.

http://www.generation-online.org/p/pbifo.htm

Ανώνυμος είπε...

Bifo e un buffo!

τρίγωνα κάλαντα είπε...

α, μαιστα.
Πες μας το βρε ανώνυμε.
media theorist and media activist.
Ε, καλά τα λέει τότε....
:-)))))1ol

Ανώνυμος είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉