Η ελαφριά συνωμοσία των βραδινών λεωφορείων και ο εκ των πραγμάτων εκβιασμός

Του Ανδρέα Κασάπη (ark)

Γυρνώντας το πρωί μετά από (άλλη) μία ανιαρή νύχτα στη διασκεδασούπολη.
Βρισκόμαστε με μια ανεκπλήρωτη αίσθηση ότι όλες οι πραγματικές συνιστώσες ήταν εκεί προκειμένου να προκύψει κάτι το διαφορετικό, αυτό όμως δεν συνέβη..
Κάτι διαφορετικό που θα μας έδινε πάτημα για συγκρίσεις. Δεν θα ευελπιστούσαμε σε μια διαφορετικότητα που θα λειτουργούσε “επιφημητικά” για τις πράξεις μας, αλλά μια διαφορετικότητα που θα λειτουργούσε αμετάκλητα για τις παραδοχές μας.
Αντί γι’ αυτό βρεθήκαμε να παριστάνουμε το αλλιώτικο, το εξωτικό που χρειαζόμαστε προκείμενου να στηρίξουμε το φαντασιακό μας πολιτισμικό προφίλ. Ένα σύστημα αναφορών χωρίς ουδεμία παραδοχή. Κούφια λόγια χωρίς ξεσπάσματα, χωρίς εκρήξεις και χιούμορ…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αντρέα,
Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνθρωπο να είναι αναγκασμένος να επισκέπτεται τη “διασκεδασούπολη” – αν οι νύχτες που σου προσφέρει είναι τόσο ανιαρές, γιατί επιλέγεις να τις περνάς εκεί και ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους; Νομίζω ότι και εσύ ο ίδιος θα έχεις κουραστεί να διαβάζεις για το πόσο άλλος ένας άνθρωπος απογοητεύτηκε που σε τέτοιου είδους πλαίσια ( πλαίσια “διασκεδασούπολης”) δεν βρήκε αυτό που αναζητούσε και που χρειάστηκε να παριστάνει κάτι για ν’ αντισταθμίσει την όποια έλλειψη συνάντησε εκεί, την στιγμή που αυτός ο ίδιος επέλεξε έναν τέτοιο τρόπο ζωής και ανάλογους ανθρώπους για να συναναστρέφεται μαζί τους.
Αυτό που πραγματικά θα είχε αξία και “διαφορετικότητα” θα ήταν, αφού κατά βάθος κάποιος συνειδητοποιεί τι μπορεί να περιμένει και τι όχι από τέτοιες συνθήκες, να μην πάει κι αυτός με τη σειρά του να παίξει το ρόλο του (ακόμα κι αν την επόμενη μέρα ασκήσει δριμύτατη αυτοκριτική για τη χθεσινοβραδινή του στάση) αλλά εξ αρχής ν’ απέχει εντελώς από όλο αυτό το πλαίσιο.
Δεν έχω την πρόθεση να σε κουράσω γράφοντάς σου πράγματα που πιθανότατα θα (και μακάρι να) έχεις σκεφτεί και ο ίδιος, απλά απορώ με το γεγονός ότι εκφράζεις δυσαρέσκεια για ένα αδιέξοδο στο οποίο βάζεις ο ίδιος τον εαυτό σου, και κυρίως με το γεγονός ότι το συνειδητοποιείς κι από πάνω χωρίς όμως να κάνεις κάτι για να το άρεις.

Ανώνυμος είπε...

δεν θα μπορουσα να συμφωνησω παραπανω μαζι σου φιλε μου.
προσπαθω ....
σ'ευχαριστω για το σχολιο!
ανδρεας κασαπης

Sox είπε...

den einai eukolo na apokopeis apo tin maza kai to koinoniko tous periballon epeidi niotheis diaforetikos..parepiptoontos..polu omorfa keimena kai apo tous duo sas kai euxaristi ekpliksi i anakalupsi autou tou blog..